Home » Portfolio » Projecten

Projecten

Teeltplan ReGen Villages

ReGen Villages (Re-generating Villages) bouwt een zelfvoorzienende woonwijk op 28 hectare voor 200 huishoudens in Almere Oosterwold en gaat zelf voedsel produceren voor de bewoners. InnoPlant heeft het teeltplan voor ReGen gemaakt. Het teeltplan omvat boomteelt (fruit en noten), acht akkers met rijenteelt en drie verschillende innovatieve kasteelten. Biodivers, circulair en werkbaarheid zijn kernwoorden in het ontwerp. Zij berekende de verwachte opbrengsten uit deze teelten en schatte de hoeveelheid benodigde arbeid.

Eetbare binnen- en buitentuin voor Kaswoning Amsterdam Noord

In Amsterdam Noord heeft cc-architecten een woning ontworpen met een buitenruimte en verschillende serres op de begane grond en op de verdiepingen. De vraag aan InnoPlant was om elke ruimte in te richten met eetbare gewassen zodat de bewoners konden genieten van groen. Doel was met zo min mogelijk onderhoud genieten van de oogst uit de tuin. In de buitenruimte is gebruik gemaakt van fruitbomen, fruitstruiken, klimplanten en meerjarige groenten en kruiden. Naast de keuken staan vruchtgroenten en warmtebehoeftige kruiden in teeltbakken. Naast de slaapkamer is een orangerie. Binnen langs de trap staan eetbare kamerplanten. In de serre beneden in de volle grond aan de zuidkant staan subtropische gewassen die tegen lichte vorst kunnen, zoals banaan, gember en citroengras.

Belevingspark met mobiele boomgaard in Amsterdam geopend

Een belevingspark met lokale bierbrouw- en proeverij, een mobiel voedselbos, een kunstwerk over biodiversiteit en een kunstwerk lichtgevende bomen. Gerealiseerd op het terrein naast Ikea in Amsterdam. InnoPlant ontwierp de beplanting van het mobielvoedselbos naar idee van SIGN, realiseerde samen met BureauBuiten5 het ontwerp van het hele terrein en vroeg offertes aan voor de realisatie voor gemeente Amsterdam.

Finale Challenge Floriade werkt!

InnoPlant heeft met het innovatieve businessidee voor Polyculturen in de kas de finale van de Challenge Floriade werkt! gehaald. Polyculturen in de kas lost de problemen bij de kern op: voedselverspilling, gezond eten, ontmoeten, duurzaamheid en ecologie! Het hele traject naar de finale toe heeft zoveel toegevoegde waarde gehad dat er nu een businessplan ligt waar InnoPlant haar hand voor in het vuur steekt.

Advisering Jos Abbo architecten te Almere mbt particuliere voedselproductie

Ik heb advies gegeven aan nieuwe bewoners van Ecomeerhof en Ecoparkhof in Oosterwold over natuurlijke voedselproductie en ben een paar keer meegeweest op excursie waarin ik een centrale discussie heb geleid over hoe je op een natuurlijke manier eten kan produceren op je eigen kavel.

Docent Emulating Nature Universiteit Utrecht

Eveline is gastdocent voor het vak 'emulating nature' op Universiteit Utrecht. Biologiestudenten leren ontwerpen van technologische processen door systemen uit de natuur als inspiratibron te gebruiken, deze techniek heet biomimicry. Eveline leert studenten tijdens het ontwerpproces na te denken over de toepassing in de praktijk.

Advisering LTO glaskracht/ WUR naar gebruik van biodiversiteit in teeltsystemen

InnoPlant ondersteunt LTO glaskracht in het begeleiden van onderzoek naar het verhogen van de biodiversiteit in de kas ten behoeve van natuurlijke plaagbestrijding. Het gaat om de zoektocht naar hoe de combinatie te maken tussen wetenschappelijk onderzoek en de toepassing in de praktijk.

Berekening van de grootte van het agrarisch bedrijf voor een zelfvoorzienende woonwijk

Het streekboerderijenfonds ondersteunt jonge boeren in het opzetten van hun bedrijf. Eveline werkt als adviseur voor dit fonds. Zo heeft Eveline bijvoorbeeld voor het fonds een berekening uitgevoerd voor de werkgroep 'het Voedsellokaal'. Zij richten een zelfvoorzienende woongroep op in Almere Oosterwold (212 huishoudens op 122 ha). Eveline heeft doorgerekend -in samenwerking met een ervaren CSA boer- hoe het agrarisch bedrijf eruit moet komen te zien om alle bewoners van voedsel te voorzien. Het voedselmandje bestaat uit vlees, eieren, groente, fruit, noten, aardappels en granen voor pasta, brood en bier. De woongroep gaat ook hout produceren voor energie en/ of meubelmakerij.

Voedselbos in Almere haven, 'Voedselbos park Uithof'

Het Voedselbos in de Sieradenbuurt krijgt een vervolg. Ook in Almere haven gaan de bewoners enthousiast aan de slag. Eveline verzorgt de workshops waarin de bewoners leren over permacultuur en waarin bewoners hun eigen bos gaan ontwerpen. De workshops beginnen 6 sept 2016.

Polyculturen in de kas, ervaringen van pioniers

Schermafbeelding 2016-08-17 om 15.44.28

Voor SIGN en het voormalige innovatienetwerk schreef Eveline het boek Polyculturen in de kas, ervaringen van pioniers. Ruim 2 jaar heeft Eveline samengewerkt met telers om delen van het Polydome concept in de praktijk te brengen. Daarnaast heeft zij boeren geïnterviewd die al met soortgelijke systemen werkten en heeft zij in het buitenland kennis opgedaan, waardoor zij een internationaal netwerk van praktijkbeoefenaars en onderzoekers heeft opgebouwd. Al deze ervaringen aangevuld met wetenschappelijke kennis staan verwoord in het boek. 

Polyculturen in de kas is een teeltsysteem, dat de productie van verschillende soorten groenten en fruit in polycultuur combineert met eiwitrijke producten zoals paddenstoelen, eieren, kippenvlees en vissen. De afvalstof van het ene product is de grondstof voor het andere product. Door de gesloten kringloop op het bedrijf en door de beperkte behoefte aan input is de teelt duurzaam en efficiënt. Door de grote diversiteit in het productaanbod kan de boer de consument voorzien van een compleet aanbod van groente, fruit en eiwitrijke producten. Door kringlopen te sluiten, opbrengst te maximaliseren en input te verminderen is potentieel een hoog rendement haalbaar. Het uitgangspunt hierin is om de natuur het werk te laten doen in efficiënt ontworpen systemen. De afzet kan via Community Supported Agriculture (CSA) plaatsvinden. In een CSA is er een relatie tussen consument en producent, zonder dat tussenhandel nodig is.

Urban farming in de kantine van het stadhuis

IMG_3799IMG_3806

De manager van de kantine van het stadhuis was zo enthousiast over de bakken in de hal beneden dat hij ook in de kantine boven aan de slag is gegaan met urban farming. Klanten kunnen thee zetten van verse kruiden en de kok kookt met verse groente die groeien in de bakken op het terras.

Plantenbakken in het stadhuis

Plantenbakken in het stadhuis in Almere maken de circulaire economie zichtbaar voor ambtenaren, ondernemers en bewoners uit de stad. Wormen in de plantenbakken verteren afval uit de kantine en leveren zo het voedsel voor eetbare planten. De bakken zijn door een Almeerse kunstenaar gemaakt van Almeers hout. InnoPlant organiseerde de realisatie van de bakken voor de gemeente.

WP_20160817_12_59_59_ProWP_20160817_12_59_49_Pro

Sluiten van kringlopen gemeente Almere

Afvalstoffen van het gemeentehuis worden opgewaardeerd tot grondstof voor voedselproductie. In een gecombineerde klimaatruimte groeien oesterzwammen met planten. De oesterzwammen en kruiden worden in de soep van de kantine van het gemeentehuis verwerkt. In de centrale hal komt een mobiele permacultuur boomgaard. De vruchten kunnen gegeten worden, van de kruiden kan thee gezet worden. Zo wordt tegelijk de leefomgeving van het stadhuis vergroend.

Paddenstoelen Circulair

IMG_1573

Paddenstoelen produceren CO2 en warmte die normaal afgevoerd worden naar de buitenlucht. Dit zijn echter twee grondstoffen voor plantengroei. In dit project is bij drie ondernemers de combinatie gemaakt van paddenstoelenteelt en plantenteelt. De CO2 en warmte van de paddenstoelen wordt in de kas gebracht. Bladafval uit de kas dient als grondstof voor het substraat waar de paddenstoelen op groeien. Paddenstoelen groeien ook buiten het teeltseizoen om en leveren zo continuiteit op het bedrijf.

Polyculturen in de kas

DSC_0616-001

Polyculturen in de kas is telen met gebruik van de natuur waarbij kringlopen worden gesloten. Dat gaat het beste in een gemengd bedrijf. Dat betekent naast de teelt van gewassen, productie van paddenstoelen, kippen, vissen en andere nuttige organismen. Door een gevarieerd aanbod van producten is het mogelijk om lokaal af te zetten in een CSA systeem (consumer supported agriculture)  en de consument zelfs te betrekken bij de productie van zijn eigen voedsel.  SIGN/Innovatienetwerk hebben de wens om het concept 'polyculturen in de kas' werkelijkheid te laten worden. InnoPlant maakt zich hard om dat te realiseren. In een eerste project aan de hand van praktijkonderzoek bij een teler in de Lier. In een tweede project door telers in regio Schiphol-Aalsmeer-Uithoorn te motiveren en in een derde project door het schrijven van een boek om startende ondernemers op weg te helpen. Zie link.

Voedselbos Sieradenbuurt

IMG_2256

In de Sieradenbuurt komt een voedselbos van 5 ha groot. InnoPlant heeft workshops verzorgd waarin bewoners hun eigen voedselbos hebben ontworpen. De gemeente heeft bijgedragen aan de workshops en het plan uitgewerkt. De bewoners gaan in samenwerking met de gemeente het bos onderhouden. Zij mogen daarna de vruchten van het bos plukken. De eerste bomen en de leguminoos kruidlaag van het bos worden dit najaar geplant. In de jaren die volgen planten de bewoners de struiken, klimplanten en andere kruidgewassen. Over acht jaar, als het in volle bloei is, wordt het voedselbos tentoongesteld tijdens de Floriade. Zie link.

Kas Kiekendief

DSC_0508

In het hof van zorgcentrum de Kiekendief staat sinds januari 2015 een kas van 80 m2. InnoPlant heeft deze kas voor het zorgcentrum gerealiseerd en een teeltplan in polyculturen opgesteld. Per week staat in een schema wat er moet gebeuren om jaarrond maximaal te kunnen oogsten. Er is een voorjaarsteelt, een zomerteelt in mengcultuur en een najaarsteelt. De bewoners van het zorgcentrum, vrijwilligers, buurtbewoners en studenten helpen mee en nuttigen de oogst. De eerste kroppen sla, rucola, raapstelen en tsoi sim van dit jaar zijn al geoogst en opgegeten. Zie link.

Moestuin Noorderplassen

In de Noorderplassen heeft InnoPlant samen met de wijk een siermoestuin gerealiseerd. Met de buurt experimenteren we, door gewoon gezellig te proberen, met polyculturen in de vollegrond. Er staan gewassen in mengcultuur en er zijn allerlei bloemen gezaaid die mooi zijn maar ook zorgen voor de aantrekking van insekten voor natuurlijke plaagbestrijding. Voor de school, die een tuin op hetzelfde terrein heeft gerealiseerd, heeft InnoPlant een teeltplan uitgewerkt in de vorm van een zon. In de cirkel staan de bloemen. In de zonnestralen staan de verschillende gewassen. De docenten volgen met de kinderen de teeltactiviteiten per week uit het plan van InnoPlant. Zie link.

Polycultuur boomgaard

InnoPlant heeft naar idee van SIGN een polycultuur mobiele boomgaard ontworpen. Per bak staan een combinatie van een boom, struik en een kruid. Een van de soorten is altijd een stikstofbinder. Naarmate de bakken ouder worden worden ze meer waard door groei van het gewas. De boomgaard is uitermate geschikt voor plaatsing op verharde terreinen naast gebouwen, of ter tijdelijke invulling van nog te bouwen kavels, bijvoorbeeld op het Floriade terrein.

Growing green bridges

growing green bridge

Samen met Arc2 architecten ontwikkelt InnoPlant groene bruggen. Groen is onderdeel van de brug, door versiering of door integratie in de constructie! Tijdens de oversteek maken de voetgangers een groene beleving mee. Elke brug is uniek in zijn beleving.

Permaculture Design Certificate

Geofflawtondiplom a

In Januari 2015 twee weken op bezoek geweest op de Zaytuna farm van Geoff Lawton in Australie en daar mijn PDC behaald. Permacultuur is een techniek om je boerderijkavel geheel zelfvoorzienend in te richten ten opzichte van water, electriciteit en voedselproductie. Daarvoor wordt er gekeken naar natuurlijke ecosystemen om zo op een duurzame en natuurlijke wijze voedsel te produceren. En dat was te zien, de boerderij was volledig zelfvoorzienend en zag eruit als een natuurgebied! De cursus was een leerzame ervaring, kennis die goed toepasbaar is voor plantenteelt in de stad.