Home » Blog » Autonomie op het gebied van voedsel…

Autonomie op het gebied van voedsel…

Geeft rust.

Supermarkt

Eten uit de supermarkt halen is super handig. Toch is het ook fijn om af en toe bezig te zijn met planten, de natuur en voedsel. Met als gevolg: enige autonomie hebben op het gebied van voedsel.

Afhankelijkheid

We hebben nog nooit zo veel lekkers kunnen eten voor zo weinig geld. Maar toch voelt het niet helemaal senang. We verliezen de controle. Die afhankelijkheid van voedsel werd pijnlijk zichtbaar tijdens deze coronacrisis. Er kwam een run op de supermarkten met het akelige beeld van lege schappen tot gevolg. De afhankelijkheid van eten uit de supermarkt is groot. Terwijl voedsel een basisvoorwaarden is voor leven. We kunnen maximaal vier dagen zonder voedsel. Als er ook maar iets gebeurt met de levering van eten naar de supermarkt hebben we slechts vier dagen.

Stadstuinieren

Stadstuinieren is leuk, maar levert ook voedsel op. Vaak teveel van sommige producten. Dat teveel aan voedsel is zonde om weg te gooien en maken veel stadtuiniers vervolgens in. Dat overvloedige eten ligt dan in de kelder. Jam, wijn, zuurkool, stoofperen, appelmoes, noten. Het is niet echt nodig in deze tijd om een voedselvoorraad te hebben. Maar wel leuk en van eigen maak.

Voedselvoorraad

Totdat de crisis uitbreekt. Dan blijkt het opeens bijzonder prettig om een voorraadje voedsel te hebben. De fruit- en notenbomen in de tuin of het park geven ‘gewoon’ elk jaar vrucht. Deze noodvoorraad is door het stadstuinieren ‘gewoon’ aanwezig in de kelder. Nu blijkt deze stadslandbouwhobby een verzekering te zijn op het gebied van voedsel tijdens een crisis!

Dat geeft een bepaalde manier van rust.

Heerlijk.

Eveline Stilma

Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt. Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch, technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!

Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.

Voor de contactgegevens van Eveline, klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *