Een gebouw, voor één type bewoner
Als we een gebouw ontwerpen dan denken we alleen aan ‘de mens’ als bewoner. Het klinkt logisch, toch verandert dat. Nu zijn er architecten die niet alleen een gebouw voor mensen ontwerpen maar tevens onderdak bieden aan vogels, vleermuizen, insecten en andere dieren. Innovatie op het gebied van biodiversiteit: ‘De Stad als Habitat’. Hoe werkt dat eigenlijk precies?
Stad en platteland gescheiden
Vroeger deden we ons best om de natuur buiten de stad houden. Veilig wonen in de bewoonde, schone wereld met aangeharkt groen. De wereldbevolking groeit en gaat in steden wonen. Ten koste van het platteland. Tegelijkertijd komen we erachter dat de biodiversiteit mondiaal afneemt en we als mens eigenlijk best blij worden van groen en natuur. Groen werkt stress verlagend. Maar, welke potentie heeft een stad nog om te vergroenen, is er wel ruimte?
Zo arm aan biodiversiteit is de stad niet eens
Als we aan de stad denken, met verharde wegen en betonnen gebouwen, dan lijkt de stad arm aan soorten. Niks blijkt minder waar! De stad is misschien wel rijker aan soorten dan het platteland. Stadsecoloog Menno Schilthuizen schreef hier een boek over genaamd ‘Darwin in de stad’. Hij schrijft dat de stad een rotsachtig gebied evenaart, met allerlei niches en spelonken om in te nestelen. Vochtige holtes, stroken mos, ondergrondse riviertjes. Bovendien is elke achtertuin is anders. Er zijn stenen tuinen met exotische heesters, verwaarloosde tuinen, vijvertuinen, moestuinen, drassige tuinen. Stadsecologen deden onderzoek naar de diversiteit in deze tuinen. Met een ongeëvenaard resultaat. Van de 61 tuinen die ze onderzochten kwamen ze ongeveer de helft van de insecten en spinnen die ze vonden maar in één tuin tegen. Elke tuin heeft een unieke biodiversiteit!
Ook vogels vinden een habitat in de stedelijke omgeving. De huismus lijkt zich prima te nestelen in een fietsenhok, waar de spaken van fietsen doen lijken op de stekelbosjes waar ze zich vroeger in schuilden.
De stad als habitat, zonder dat we erover hebben nagedacht. Hoe rijk kan een stad worden als we er wél over nadenken, welke potentie laten we nog onbenut?
Architect ontwerpt voor biodiversiteit
Landschapsarchitecten werkten samen met architecten aan gebouwen waar groen onderdeel is van het ontwerp en er habitat werd gerealiseerd voor meer dan één type bewoner. Woorden als porositeit, legkasten en voedingsplekken werden gebruikt bij het ontwerp van de gevel. Zij maakten deze methodiek openbaar, zodat iedereen zijn gebouw poreus kan ontwerpen!
Eveline Stilma van InnoPlant vond dat wel interessant. Zij is inmiddels aangesloten bij het netwerk van stadsecologen en Naturalis, Menno Schilthuizen/ Barbara Gravendeel die onderzoek doen naar biodiversiteit in de stad. Daarnaast heeft Eveline contact met de landschapsontwerpers en architecten die groene flatgebouwen ontwerpen en realiseren. Feeding and Greening the City. Samen sterk. Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met Eveline.
Over de auteur, Eveline Stilma
Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt. Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch, technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!
Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.
Voor de contactgegevens van Eveline, klik hier
Hi Eveline,
Leuk onderwerp en mooi actueel.
Rolf