Home » Onderzoeksprojecten » Geen chemische middelen meer die insectensterfte kunnen veroorzaken. En hoe nu dan? denkt de teler…

Geen chemische middelen meer die insectensterfte kunnen veroorzaken. En hoe nu dan? denkt de teler…

Middelen verbieden is noodzakelijk om onze biodiversiteit op peil te houden. Maar van de teler wordt verwacht dat hij met minder middelen dezelfde kwaliteit levert en dat voor dezelfde prijs natuurlijk. Dat is niet altijd makkelijk. Luis is goed biologisch te bestrijden in vruchtgroente zoals tomaat of komkommer. In sla of pot- en perkplanten is dat niet zo vanzelfsprekend. Er mag in de winkel namelijk geen geparasiteerde luispoppen in de sla zitten en ook kan er niet per ongeluk een natuurlijke vijand meekomen.

Luis zit tussen de blaadjes

Sla wordt als heel gewas verkocht en de luis verstopt zich tussen de blaadjes. Die moeten er dus echt allemaal uit zijn. Vroeger werd een middel preventief toegediend bij de wortel, waardoor de plant zijn hele levenscyclus beschermd was. Dat middel mag straks niet meer. Nu moeten tuinders met andere middelen bovengronds gaan spuiten. Wekelijks. Want de middelen werken minder lang, minder breed en door de bovengrondse toepassing moet jong blad elke keer weer behandeld worden. Tuinders zijn bang dat zij giftige dampen gaan inademen door de bovengrondse toediening. Bovendien bestaat er de kans dat de luizenpopulatie resistent wordt (de zwakke diertjes gaan dood, de sterke overleven en vermenigvuldigen zich) doordat er geen alternieve middelen meer zijn.

Glastuinbouw Nederland

In opdracht van Glastuinbouw Nederland ging Eveline Stilma van InnoPlant in gesprek met sla- en pot- en perkplanten telers. Zij bracht knelpunten van telers in kaart en bedacht oplossingen aan de hand van ‘Biomimicry’. Biomimicry is een techniek om de natuur als voorbeeld te nemen voor het vinden van biodiverse oplossingen. De techniek biedt handvaten om verder te kijken dan bestaande oplossingsrichtingen met de natuur als uitgangspunt. Nou, de natuur bleek heel wat oplossingen op de plank te hebben liggen! Het rapport dient voor Glastuinbouw Nederland ter inspiratie voor het indienen van nieuwe onderzoeksaanvragen.

Over de auteur, Eveline Stilma

Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt.
Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch en technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!

Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.

Wil je kennismaken met Eveline, maak dan hier een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *