Stelling 1: voor biologische landbouw is meer grond nodig en dus kunnen we daar de groeiende wereldbevolking niet mee voeden.
Stelling 2: biologische landbouw is een stap terug in de tijd.
Veel gehoorde stellingen, maar wat denk jij? Hieronder staat hoe ik het zie!
Nederland 2e exportland
Nederland exporteert na Amerika de meeste groente wereldwijd. Dus op een oppervlakte van Nederland kunnen we met de huidige techniek de halve wereld voeden. De productie per vierkante meter op de Nederlandse manier lijkt daarmee voldoende voor de toekomst. Groeit de bevolking, hebben we maar iets meer areaal nodig. Bijvoorbeeld nog een keer de oppervlakte van het Westland.
In veel landen is de potentie om de opbrengsten te verhogen groot. Gronden zijn arm, kennis over teelten is laag. Zouden we het voor elkaar krijgen om lokaal de bodems vruchtbaarder te maken en kennis over te dragen, zou dat in totaal zo maar eens meer voedsel kunnen opleveren dan nog meer productie halen in landen waar de productie toch al hoog is. En dan het liefste op een biologische manier natuurlijk.
Kennis en kunde
In de conventionele land- en tuinbouw was en is er maximale controle doordat processen te sturen zijn met gebruik van kunstmest en chemie. Zo is het mogelijk om hoge opbrengsten te halen. Biologische landbouw lijkt ouderwets vergeleken met hoog-technologische landbouw. Maar niets is minder waar. Biologische landbouw vraagt ontzettend veel kennis en kunde. Het is namelijk veel moeilijker om de teelt te sturen als de natuur mee mag doen.
Kringlopen
Gaan we biologisch telen verliezen we eigenlijk een stukje controle. In de natuur heeft elk organisme namelijk een relatie met een ander organisme, eentje waar je misschien niet op zit te wachten. Toch krijgen we steeds meer kennis over hoe je de natuur in kan zetten om voor je te werken. Door gebruik van biologische gewasbescherming kunnen we chemie laten staan. Een bodem met veel organische stof en een actief bodemleven zal tegelijkertijd een weerbaarder gewas opleveren en meer water vasthouden. De hoeveelheid stikstof die het bodemleven vrijmaakt uit organische stof is daarentegen minder goed te beheersen dan kunstmest dat we zelf gemaakt hebben. Door de natuurlijke stikstofkringloop in beeld te brengen, kunnen we ook dat steeds beter controleren. Biologische landbouw mag dan geen hoog-technologische landbouw heten. Kennisintensief is zeker! En succesvol blijkt het ook.
Voldoende ruimte
Nu de logistiek nog. Tijdens de pandemie zagen we namelijk in Amerika dat de logistiek ging haperen. Direct wordt duidelijk wat dat betekent voor de voedselveiligheid. Op de ene plek is er teveel voedsel, elders ontstaan er voedseltekorten. Wil je echt duurzaam omgaan met globale voedselzekerheid dan heeft elk land er belang bij om in zekere mate te kunnen voorzien in zijn eigen voedsel. Eerlijk, samen en voor iedereen! Hoe mooi zou dat zijn.
Eveline Stilma
Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt. Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch, technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!
Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.
Voor de contactgegevens van Eveline, klik hier
Hoi Eveline,
Ik lees met veel belangstelling je nieuwsbrief. Als IVN er levert het me extra argumenten in mijn voorlichting over duurzaamheid en onderbouwt het onze wijze waarop we de IVN moestuin beheren.
Heb je al contact met het landelijk IVN? Zo nee, zal ik je nieuwsbrief doorsturen naar Aline Salomon, landelijk coördinator duurzaamheid en klimaat?
Samen met een IVN lid van afdeling Ede ga ik ( lid van IVN Veenendaal-Rhenen) dit najaar een door het het IVN landelijk ontwikkelde klimaatcursus geven.
Hartelijke groet,
Ida
Hallo Ida,
Wat goed om te horen dat het lezen van de nieuwsbrief je goede argumenten oplevert. Ja, je kan de nieuwsbrief doorsturen naar Aline Salomon. Veel succes met de klimaatcursus van Landelijk IVN. Als je verder vragen hebt voel je vrij om ze te stellen.
Groet, Eveline