Home » Blog » Ontzettend trots op ons ontwerp voor een stedelijke kas in Parijs

Ontzettend trots op ons ontwerp voor een stedelijke kas in Parijs

Serre Bioclimatique Jardin des Tulipes

Met een bijzonder team hebben wij een prachtig ontwerp gemaakt voor een stedelijke kas midden in Parijs. De locatie op ‘Square des Tulipes’ betreft een plek waar een locale vereniging van buurtbewoners samen planten gaat vermeerderen die ze weer kunnen uitdelen aan hun leden.

In samenwerking met Jean-pierre Bremond, Atelier Masse, Fiabat. Arc2 architecten #GrowingGreenCities Eveline Stilma InnoPlant #Bioklimaat #UrbanEcology.

Dichtbevolkte stad

Parijs is een dichtbevolkte stad. In het centrum staat af en toe een boom. Het centrum is groot. Architect Jean Pierre Bremond woont midden in Parijs. Zijn zoon heeft agronomie in Wageningen gestudeerd, net als ik. Ik ontmoet hem in Parijs om te werken aan het project. Het gebrek aan groen en ruimte in de stad Parijs valt me nu in het bijzonder op. Er zijn weinig bomen. We drinken thee in de stad.

Via de ondergrondse komen we bij zijn woning uit. Een appartement in een van de vele drukke straten. Ik word gastvrij ontvangen, we hebben het over groen en ontspanning. Zijn vrouw zegt dat het warm wordt in de zomer in Parijs. Ik zie geen tuin daar waar zij wonen. Hij zegt dat het moeilijk is om te sporten in de drukbevolkte stad, hij zou graag wat meer aan zijn gezondheid willen doen.

Opgave groene stad

Verregaande verstedelijking betekent een verregaande opgave voor gemeentes om steden groen, leefbaar en gezond te houden. Een belangrijk thema waar stad en tuinbouw zich vandaag de dag mee bezig houden. De bevolking groeit, mensen gaan voornamelijk in steden wonen, rood verdringt groen. Dit is ook het thema in het kader van de Floriade die in Almere wordt georganiseerd in 2022 ‘Growing Green Cities’.

Oproep Serre bioclimatique, Square des Tulipes

In de buitenring van de stad Parijs ligt wel een stukje groen aan de rand van het park. Het gebied heeft een kenmerkende naam: ‘Square des Tulipes’. Daar blijkt een vereniging al jaren actief in het gezamenlijk onderhouden van een tuin. Gemeente Parijs wil daar een icoonproject neerzetten en daagt architecten en agronomen uit om een mooi ontwerp te maken. De lokale vereniging gaat met hun leden planten uit de omgeving vermeerderen in de kas en uitdelen aan leden die daarmee hun omgeving weer kunnen vergroenen. Schoolkinderen zullen op de locatie worden uitgenodigd om te leren over plantenteelt.

Niet veel ruimte

Het terrein is slechts 120 m2 groot. Het gebouw zal circa 60 m2. worden. De locatie ligt ingebed in een drukke straat. Volledig zonlicht zal voornamelijk aan de straatzijde van het perceel en in de hoogte te vinden zijn. Op deze 60 m2 moeten er planten geteeld worden én die hele schoolklas ontvangen worden. Tegelijkertijd is de wens om volledig circulair en duurzaam te bouwen en te telen. Het hele gebouw moet voor rolstoelen toegankelijk zijn. Succes!

Ontwerpsessie

Een bijzonder leuke sessie bij Architectenbureau Arc2 in Almere, waar ook Jean Pierre vanuit Parijs naar toe kwam leverde een ontwerp op waar we trots op zijn. GertJan is een architect die graag woningen bouwt gebaseerd op biomimicry. Hij kijkt naar de natuur en de persoon voor wie hij tekent en verwerkt dit op een kunstige manier in zijn gebouwen. Hij ontwierp ook de Amazonica Dome in Blijdorp.

Er valt zon op de locatie, maar niet bijzonder veel. We hebben in het kader van de plantenteelt de hoeveelheid zon in kaart gebracht. De planten moeten natuurlijk op een plek geplaatst worden waar zoveel mogelijk zonlicht komt. Zoals te zien valt de zon voornamelijk op de achterzijde van het gebouw.

Resultaat

In het ontwerp hebben we een grote indrukwekkende verticale muur ontworpen waar containers in bakken gehangen kunnen worden. In elk potje zit een plantje die daar opgroeit en vervolgens meegenomen kan worden door leden. De watergift is op eenvoudige wijze gereguleerd. Planten zullen altijd voldoende water hebben, niet te droog en niet te nat. Lekker makkelijk voor de vrijwilligers. Aan de donkere zijde van het gebouw links is een waterbak neergezet die regenwater opvangt. Dit water wordt gebruikt om langs de planten te leiden aan de verticale muur. In combinatie met visteelt (aquaponics) is er een prachtig aquarium toegevoegd aan de ruimte. Het water van de vissen werkt als meststof voor de planten. In de schaduwzijde kan met kiemkasten worden gewerkt. Een soort koelkast waar de zaden, die leden van planten verzameld hebben uit hun omgeving, worden opgekweekt tot zaailing. Dit gaat altijd goed in de kiemkamers. Zo blijft de ruimte open voor het ontvangen van schoolkinderen én is de hele ruimte toegankelijk voor rolstoelrijders. De trappen zijn aan de achterzijde van de groene wand geplaatst. De loopbruggen zijn zo ontworpen dat ze het zonlicht doorlaten.

In totaal een prachtig ontwerp om trots op te zijn. Een uniek ontwerp voor een unieke locatie in een samenwerking met een bijzonder team van experts.

Eveline Stilma

Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt. Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch, technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!

Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.

Voor de contactgegevens van Eveline, klik hier

Comments are closed.