Home » Agro-Ecologisch advies » Polyculturen in de kas, ervaringen van pioniers

Polyculturen in de kas, ervaringen van pioniers

Eveline Stilma schreef het boek Polyculturen in de kas, ervaringen van pioniers in opdracht van SIGN/ MinEz. Wat is Polyculturen in de kas? Het is een teeltsysteem, dat de productie van verschillende soorten groenten en fruit in polycultuur combineert met eiwitrijke producten zoals paddenstoelen, eieren, kippenvlees en vissen. De afvalstof van het ene product is de grondstof voor het andere product. De teelt is duurzaam en biodivers. Door agro-ecologie is potentieel een hoog rendement haalbaar. Het uitgangspunt hierin is om de natuur het werk te laten doen in efficiënt ontworpen systemen.

De afzet gaat via het Community Supported Agriculture (CSA) systeem. Dat is een ledenmodel ofwel boerderijvereniging. Door directe afzet is er geen distributieketen meer nodig. Producent en consument hebben daarmee weer zeggenschap over hun eigen voedselproductie. Hierdoor ontstaat er een relatie tussen teler en afnemer. Door de grote diversiteit aan producten kan de teler de consument/ lid  een complete voedselmand van groente, fruit en eiwitrijke producten aanbieden.

SIGN heeft het boek over ervaringen van pioniers online gezet (zie link polyculturen in de kas, ervaringen van pioniers). Wilt u een gedrukte versie, neem dan contact op met Eveline.

Aanleiding van het project was de uitvoering van een nieuwe visie op innovatieve kasteelt, genaamd ‘Polydome’ (zie link). Polydome was een idee van Except, integrated sustainability in opdracht en in samenwerking met SIGN. De visie werd maatschappelijk breed omarmd, maar was te innovatief om tot uitvoering gekomen. Om die reden heeft SIGN Eveline verzocht om praktijkonderzoek te doen. Daartoe bezocht Eveline ruim twee jaar lang allerlei telers in binnen en buitenland. Telers experimenteerden met innovatieve technieken zoals meerjarige mengteelten in de kas, de combinatie met paddenstoelen en participatie van leden. Daarnaast heeft Eveline boeren geïnterviewd die al met soortgelijke systemen werkten en heeft zij in het buitenland kennis opgedaan, waardoor zij een internationaal netwerk van praktijkbeoefenaars en onderzoekers heeft opgebouwd. Al deze ervaringen aangevuld met wetenschappelijke kennis staan verwoord in het boek. 

Comments are closed.