Home » Blog » Speurtocht ‘Eten uit je eigen buurt’ groot succes

Speurtocht ‘Eten uit je eigen buurt’ groot succes

Hoe leuk is het om een wandeling te maken door de eigen buurt, bos en park om vervolgens thuis te genieten van de oogst die verzameld is tijdens de wandeling? Ik wandelde met bewoners uit Almere Buiten in opdracht van gemeente Almere door de wijk op zoek naar noten en fruit.

Oogsten in de wijk

Valt er iets te oogsten in de wijk dan? Ja, in Almere wel. Almere heeft in het kader van ‘Growing Green Cities’ eetbare gewassen geplant in de openbare ruimte.

Jong boompje

Na een korte introductie over welke eetbare soorten er staan en wat voor pluklocaties er zijn begon ik de wandeling met de bewoners vanuit het buurthuis ‘het EveNaarHuis’. We liepen onder het spoor door. Op het gras aan de andere kant staat een walnotenboompje. Ja, klein. Er hingen ongeveer 3 noten in. De laatste paar jaar heeft de gemeente namelijk op meerdere plekken allerlei eetbare gewassen geplant in Almere Buiten. Sommige bomen moeten nog wat groter worden om er echt van te kunnen oogsten.

Jonge walnotenboom met (nu nog maar) drie noten. Straks vallen hier kisten noten vanaf.

Park

We liepen vervolgens door een mooi park met gras, speeltuinen, bomen en struiken. Hier bestaat het struikgewas uit hazelnotenstruiken, vlierbessenstruiken en walnotenbomen. Rechtsaf langs het water staan prachtige beukenbomen.

Vooral eetbare gewassen in dit park: walnoot, hazelnoot en vlier!

Goudzoeken

Vervolgens liepen we een stuk door het bos, waar de hazelnotenbomen verstopt waren tussen het andere struikgewas. De uitdaging was om ze te zien staan. Veel viel er helaas niet te oogsten dit jaar. De grond was bezaaid met hazelnoten van vorig jaar die niet meer goed zijn. Dit jaar lagen er maar enkele verse noten bij. Waarschijnlijk is de bloesem bevroren dit jaar. Zo werkt dat met wildplukken, het lijkt een beetje op goudzoeken. Je vindt niet altijd wat, maar als je raak hebt dan kunnen het ongelooflijke hoeveelheden zijn. Met dat in gedachte is de volgende zoektocht altijd de moeite waard.

Hazelnoten in het bos.
In Almere worden hazelnoot struiken zo groot dat het ongeveer bomen worden.

Voedselbos Sieradenbuurt

Het landschap daarna was ontluikend. We kwamen in Voedselbos Sieradenbuurt. Een prachtig park vol eetbare gewassen. Ooit, in 2013, heb ik aan de bewoners uit de Sieradenbuurt een serie workshops gegeven waarin zij leerden over permacultuur en waarin zij met mij en de landschapsontwerper van de gemeente een voedselbos hebben ontworpen met parkfunctie. Het voedselbos heeft een oppervlakte van 5 hectare grond van de gemeente. Nu, 5 jaar later, is het een prachtig park geworden, door deze bewoners. Zij werken wekelijks in een deel van het bos, onderhouden het en leggen nieuwe elementen aan. De rest onderhoudt de gemeente. Iedereen mag meedoen. Initiatiefnemers kwamen langs om te vertellen hoe en wat ze deden in het bos.

Dit drankje werd ons aangeboden door de bewoners uit de Sieradenbuurt!

Drankje drinken

Op het einde van het perceel staat het vol met appel-, peer- en mispelbomen. Wandelaars die meededen met de speurtocht hebben appels en peren geoogst. Nog even een drankje drinken om bij te komen. Heerlijk!

Over de auteur, Eveline Stilma

Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt. Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en de ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch, technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!

Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.

Voor de contactgegevens van Eveline, klik hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *