Home » Uncategorized » Voedselbos in woonwijk

Voedselbos in woonwijk

Bord bij de rand van het Voedselbos ‘Park Uithof’, Almere

Gemeente Almere heeft de voordelen van een voedselbos in de woonwijk ontdekt. De waarde van -wat eerst gewoon openbaar groen was- neemt namelijk toe na de transformatie tot voedselbos. Hoe dan?

Voedselbossen in Almere

Almere heeft in de gemeente al meerdere voedselbossen gerealiseerd en ondersteund. Het eerste voedselbos was meteen vijf hectare groot en staat in de Sieradenbuurt in Almere Buiten op nieuwe grond. Het tweede bos staat in Park Uithof, Almere Haven. Dat bos is eén hectare groot. Een bestaand bosachtig park wordt daar omgetoverd tot voedselparadijs. Beide voedselbossen heeft InnoPlant met bewoners en de gemeente ontworpen. Er is daarnaast ook een voedselbos gerealiseerd op het Floriadeterrein in Almere en er is een voedselbos in ontwikkeling in Almere Oost. Dit bos valt onder het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland en wordt wel 20 hectare groot.

Bewoners planten een fruitboom in park Uithof, Almere

Bewoners namen het initiatief

De twee eerst genoemde voedselbossen liggen midden in een woonwijk. Bewoners namen het initiatief en vroegen de gemeente “of er niet ook wat fruitbomen in het park konden worden geplant”. De gemeente omarmde dit plan, onder de voorwaarde dat er een actieve groep bewoners achter het plan zou zitten. Dat was in beide woonwijken het geval. Het plan werd meteen degelijk opgepakt. De bewoners kregen workshops van Eveline Stilma van InnoPlant. Bewoners leerden over permacultuur en ontworpen hun eigen bos onder begeleiding in de workshops. De aanleg en het onderhoud van het voedselbos vindt plaats in een samenwerking van bewoners én de gemeente. Hier werden afspraken over gemaakt en vastgelegd.

Veel voordelen

De voordelen zijn onmiskenbaar. Het voedselbos is een plek waar bewoners samenkomen en actief deelnemen in het groen. Bewoners nemen een deel van het onderhoud op zich. Mensen zijn actief bezig met voedselproductie en delen die kennis met hun buren. Het bos wordt een broedplaats voor natuur met bloemenranden, bijenkasten, soms ooievaarsnesten of vleermuizenkasten. Zo dient het bos als natuur, als park, ter educatie, voedselproductie en als plek om samen te komen! Wat wil je nog meer?

Filmpje

Van Park Uithof heb ik een filmpje gemaakt. Klik hier voor de link naar het filmpje!

filmpje https://www.youtube.com/watch?v=V42OiwfECgg&feature=youtu.be

Eveline Stilma

Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt. Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch, technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!

Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.

Voor de contactgegevens van Eveline, klik hier

Comments are closed.