Home » Agro-Ecologisch advies » Waarom heeft een insect weinig aan mooie grote bloemen in de tuin?

Waarom heeft een insect weinig aan mooie grote bloemen in de tuin?

Eigenlijk zijn er veel planten, die wij normaal vinden, veredeld. Heel bewust zijn we ons er echter niet van. Dat is zo voor eetbare gewassen, maar dus ook voor sierplanten. Veredeling betekent het net zo lang kruisen van voorouders die slechts een paar gewenste eigenschappen hebben tot er nakomelingen ontstaan die alleen maar gewenste eigenschappen hebben. Veredeling (planten) en fokken (dieren) gebeurt al jaren. Veredeling van planten zorgt ervoor dat wij voldoende te eten hebben of hele bijzondere planten in onze tuinen kunnen zetten. Zo ziet dat eruit:

Plantenveredeling

Zie hieronder links wilde kool, rechts de kolen die we nu hebben na veredeling voor het blad (bijv. witte kool, rode kool, groene kool) of de bloemvorm (bijv. bloemkool, broccoli). Het is duidelijk dat er in het gewas op rechter foto per plant veel meer te eten valt dan per plant op de linker foto. De smaak is ook beter.

Voor bloemen geldt dat dus ook. Kijk bijvoorbeeld naar de foto’s hieronder van Achillea Millefolium (duizendblad). Links de wilde variant, rechts de variant voor in de tuin. De wilde bloem is als uitgangspunt gebruikt en veredeld naar andere kleuren.

Of de korenbloem, deze is veredeld op het aantal bladeren. Zie linksonder de wilde korenbloem en daarnaast de korenbloem voor in de tuin. Door veredeling is er geselecteerd naar bloemkleur en vorm.

Biodiversiteit en klimaat

De tijd verandert. Verandering van het klimaat, teveel stikstof, afname van de insectenpopulatie. Problemen van deze tijd. We moeten iets meer zorg gaan dragen voor onze aarde, anders houdt het feestje een keer op.…

Openbare ruimte

Juist in de openbare ruimte bestaat er de mogelijkheid om beplanting te kiezen die goed is voor onze insecten, zegt het Wellant College in Houten, die studenten opleidt voor banen in het groen, waaronder hoveniers. Zij schreven een boek over tuinontwerp ten behoeve van biodiversiteit: “Arie Koster (2019). Plantenvademecum voor wilde bijen, vlinders en biodiversiteit in tuinen.” Dit boek presenteerden zij tijdens het Groene Hotspot Event in Houten op 17 oktober. Arie Koster schrijft dat bij dubbelbloemige/ gevuldbloemige planten het aantal nectarklieren en helmknoppen vermindert of verdwijnt met als gevolg dat de nectar- en stuifmeelproductie wordt verminderd of volledig is gestopt. Deze prachtige bloemen zijn schone schijn. Zij hebben insecten bijna niks te bieden. Au.

Willen wij met onze plantkeuze tuinen en de openbare ruimte gaan inrichten met als doel om de biodiversiteit te stimuleren, moeten we gaan nadenken over welke plantensoorten goed zijn voor insecten. En dan betekent dat dus niet hoe groter de bloem hoe beter. Het boek van Arie Koster helpt ons een keuze te maken. Dit boek is, weet ik zeker ;), het begin van een nieuwe reeks van plantenencyclopediën, waar planten niet gerangschikt zijn naar kleur of vorm, maar naar functie in de ecologie!

Over de auteur

Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt. Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch, technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!

Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.

Voor de contactgegevens van Eveline, klik hier

Comments are closed.