Home » Blog » Wat is het verschil tussen laagstam en hoogstam?

Wat is het verschil tussen laagstam en hoogstam?

De onderstam.

Hoe zit dat eigenlijk met fruitbomen?

Een veel gemaakte misopvatting is dat hoogstam ‘natuur’ is en laagstam ‘cultuur’. Maar hoogstam en laagstam zijn beide cultuurvormen. Ze zijn allebei geënt op een onderstam. De snelheid waarmee de onderstam groeit bepaalt de uiteindelijke hoogte van de boom. Het verschil tussen hoogstam en laagstam is dat er meer oude rassen zijn in de hoogstam variant dan in de laagstam variant. Een hoogstam heeft daarbij een sterkere onderstam en wortelt dieper. Een hoogstam is cultuur, een landschappelijk beeld uit de geschiedenis. Maar een volgroeide hoogstam kan wel erg hoog zijn om van te plukken in de openbare ruimte. Terwijl een laagstam, daar kan iedereen bij.

Natuur

Een opwarmend klimaat, afname van biodiversiteit. Dat zijn thema’s van vandaag. Wat betekent deze bewustwording eigenlijk voor onze keuze aan eetbare gewassen in de openbare ruimte? Al onze eetbare gewassen zijn veredeld en gecultiveerd! Wat is dan een ‘natuurlijke’ fruitboom?

Oerappel

Wat blijkt, de voorouder van onze cultuurappel produceerde ook al grote zoete appels en groeit nog steeds in de bergen van Kazakhstan, waar nog natuurlijke voedselbossen te vinden zijn! Aan het einde van de laatste zware ijstijd, 10.000 jaar geleden, was de diversiteit in ons eigen land uitgestorven, terwijl die in die bergen gespaard is bleven. Ons huidige genetische materiaal vindt daar zijn oorsprong. In de ‘fruit forest in de Tian Shan’ bergen, daar word ik nieuwsgierig van!

Dus niet alleen biodiversiteit is van belang, ook is er toenemende aandacht voor het terugbrengen van de eetbare natuur bij de bewoners. Waarom willen we eetbaar groen in de openbare ruimte? Hoe organiseer ik eetbaar groen in mijn gemeente? Welke plantkeuze past in de openbare ruimte? Dat is het onderwerp van een nieuwe training die ik ontwikkel voor Wellant College in Houten. Interesse? Mail mij dan stuur ik je meer informatie toe. Zie deze link.

Over de auteur

Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt. Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch, technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!

Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.

Voor de contactgegevens van Eveline, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *