Home » Blog » Wist je dat er een plant is waar je marshmallow’s van kan maken?

Wist je dat er een plant is waar je marshmallow’s van kan maken?

Ja, die is er, genaamd Althaea officinalis. In het nederlands: ‘Echte heemst’. In het engels: “Marshmallow’. Oorspronkelijk werden marshmallows namelijk gemaakt uit heemstwortels. De tot poeder vermalen wortels bevatten een kleverige gomachtige substantie. Het eiwitachtige aftreksel is te maken door de wortels te koken in water.

Mediamatic is een kunstenaarsatelier in Amsterdam. Zij willen ons laten verwonderen over de waardevolle eigenschappen die planten hebben. Eigenschappen die we vroeger veelvuldig gebruikten, maar nu in vergetelheid zijn geraakt. InnoPlant werkte met het team van Mediamatic aan de zoektocht naar bijzondere gebruiken van planten. Mediamatic gaat deze planten tentoonstellen in de circa 150 boombakken die om hun gebouw heen staan.

Medicinale planten

Er is in de expositie veel aandacht besteed aan medicinale planten. Kruidengeneeskunde heeft tegenwoordig een beetje een wollige identiteit. Nader wetenschappelijk onderzoek naar inhoudsstoffen in planten wijst echter uit dat kruiden wel degelijk een aantoonbare functie hebben. Denk bijvoorbeeld aan een antibacteriële werking. Oude gebruiken blijken in vele gevallen op wetenschappelijke waarheden te berusten! Maar niet altijd. Planten werden ook wel vaak voor veel meer kwalen gebruikt dan te verklaren is uit de werkzame stoffen. Van het gebruik van sommige planten valt helemaal geen wetenschappelijke verklaring te vinden. Dat maakt kruidengeneeskunde natuurlijk niet zo betrouwbaar. Heel bijzonder om te ontdekken wat de waarde van verschillende planten is.

Over de auteur, Eveline Stilma

Eveline Stilma is doctor in de plantenteelt, gepromoveerd op biodiversiteit in de landbouw en eigenaar van InnoPlant. Een adviesbureau voor innovatieve plantenteelt.
Zij is gespecialiseerd in het ontwerp en ontwikkeling van innovatieve teeltsystemen. Die ecologisch zijn, economisch en technisch uitvoerbaar en sociaal haalbaar!

Stuur deze blog vooral door naar geïnteresseerde collega’s, familie of vrienden! Ben je nog geen abonnee, meld je aan voor nog meer berichten! De nieuwsbrief komt maandelijks uit en afmelden is altijd mogelijk.

Wil je kennismaken met Eveline, maak dan hier een afspraak

Comments are closed.